Top
 

Sluikstorters vatten met mobiele camera’s

Conxillium / Algemeen  / Sluikstorters vatten met mobiele camera’s

Sluikstorters vatten met mobiele camera’s

Mobiele camera’s om zwerfvuil tegen te gaan, winnen aan populariteit bij steden en gemeenten. De aanpak werpt zijn vruchten af. In Deurne werden in minder dan drie weken tijd al 95 sluikstorters betrapt.

Sinds deze zomer hebben verschillende gemeenten, waaronder Aalst, Beerse, Deurne en Heist-op-den-Berg, geïnvesteerd in deze camera’s. Veel gemeenten en steden kampen namelijk met ernstige zwerfvuil- en sluikstortproblemen.

In Zaventem werd begin augustus nog 1.500 kilo afval geruimd, goed voor zo’n veertig vuilniszakken. “Elke week vinden onze diensten wel een nieuwe, illegale stortplaats en dat kost de gemeente handenvol geld”, zegt Erik Rennen, schepen van Milieu in Zaventem. “We bekijken daarom of we mobiele camera’s kunnen inzetten om de daders te vatten.”

In onder meer Aalst, Beerse en Heist-op-den-Berg hebben ze wel al de stap naar mobiele camera’s gezet. Daar houden dergelijke camera’s een oogje in het zeil. Bovendien wisselen de goed verborgen camera’s vaak van plaats zodat burgers nooit weten waar er een camera staat. Christophe D’Haese, burgemeester van Aalst: “We investeren 38.000 euro aan mobiele camera’s om de problemen aan te pakken, want het kan niet dat de regels niet worden nageleefd. Ik zal er met de stalen borstel doorgaan.”

Dat mobiele camera’s kunnen helpen bij het bestrijden van sluikstorten, merken ze in het Antwerpse district Deurne. Daar betrapten dertien veiligheidscamera’s tijdens de eerste drie weken van juli 95 sluikstorters. “We slaagden er met die dertien camera’s in om bijna een kwart van het aantal processen-verbaal van vorig jaar voor sluikstort te behalen”, zegt Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen. Om de strijd nog verder op te voeren, komen er in Deurne nog eens acht camera’s bij.

Ook in andere delen van Antwerpen worden er camera’s ingezet om sluikstorters te betrappen. Volgens Bart De Wever is dat een duidelijk signaal dat er niet ongestraft afval en andere troep op straat kan worden achterlaten. Elk jaar trekt het Antwerpse stadsbestuur 900.000 euro uit voor het plaatsen van nieuwe veiligheidscamera’s.

Delen