Top
 

Applicatie GeoVisia brengt beheer openbaar domein in kaart

Conxillium / Algemeen  / Applicatie GeoVisia brengt beheer openbaar domein in kaart

Applicatie GeoVisia brengt beheer openbaar domein in kaart

Hamont-Achel maakt als eerste Belgische stad gebruik van de applicatie GeoVisia. Het systeem stelt de medewerkers in staat de buitenruimte van de Limburgse plaats volledig in kaart te brengen en te beheren. En dat maakt hun werk een pak efficiënter.

GeoVisia is een softwarepakket van producent DataQuint. Marc van de Weijer, GIS-coördinator bij Hamont-Achel, is blij met het systeem. Sinds de implementatie in 2014 is zijn werk een pak efficiënter. “Met GeoVisia beschik ik over een makkelijke applicatie voor planning, bestekken en monitoring die op elk platform beschikbaar is.”

Hamont-Achel is een kleine stad in het noorden van Limburg met bijna 15.000 inwoners op een grondoppervlakte van 43,8 vierkante kilometer, en stelt als gemeente zo’n 165 medewerkers te werk. In oktober 2014 implementeerde Marc van de Weijer – verantwoordelijk voor het volledige geografische ICT-verhaal, de GIS-gerelateerde registers en ontwikkelingen – bij de stad het softwarepakket GeoVisia. “Ik was op zoek naar een betrouwbaar en flexibel geografisch informatiesysteem (GIS) die voor alle gewenste objecten in de buitenruimte kon worden ingezet en die ook de mogelijkheid bood om bestekken te laten doorrekenen.”

Net waar Hamont-Achel naar op zoek was

Zijn zoektocht naar een juiste partner bracht Van de Weijer bij GeoVisia van DataQuint. “Ik kende de software al uit mijn vorige functie bij een intercommunale van zes Nederlandse gemeenten, en wou dergelijke software ook implementeren bij de stad Hamont-Achel. Na te hebben rondgekeken wat er allemaal op de markt beschikbaar was, sloot GeoVisia het beste aan bij wat ik voor ogen had.”

Voor Hamont-Achel is GeoVisia dé applicatie waarmee alle verschillende objecten in de ruimte worden geïnventariseerd. “We begonnen met het inventariseren van onze 12.000 bomen, daarna al het straat- en wegmeubilair, de speeltoestellen, de hagen, de wegenissen en wegmarkeringen. De inventarisatie van de bomen houdt onder meer in dat we in het systeem zien waar alle bomen exact staan, hoe hoog ze zijn en wat de conditie ervan is. Het snoeiprogramma voor de bomen is een cyclus van één, drie of vijf jaar, afhankelijk van de standplaats en conditie van de bomen. Die informatie wordt bij elke controle aangevuld zodat we altijd over de volledige historiek beschikken.”

Snelle rapportagetool

Niet alleen voldoet GeoVisia aan alle eisen waar Hamont-Achel naar op zoek was (mobiel werken, goede, sterke desktopomgeving, een web-GIS voor burger en organisatie), het heeft zelfs nog extra troeven. Zo is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de verschillende objecten in de buitenruimte – waaronder bomen, wegen of lantaarnpalen – uit te breiden of te wijzigen, en zijn de snelle rapportagetools zelf makkelijk te configureren.

Een ander groot pluspunt van GeoVisia is volgens Van de Weijer het feit dat de applicatie vrij open is. “Zo heb ik het bijvoorbeeld gekoppeld aan andere applicaties en heb ik GeoVisia geïmplementeerd in de database van Geo-IT. Dankzij die koppeling zien we op de kaart waar alle bomen staan die een risico vormen. En dat gaat hetzelfde verhaal zijn voor onze straten. Voor elke stad of gemeente is zoiets cruciale informatie. Het is in het verleden al voorgevallen dat die info gebruikt werd bij rechtszaken.”

Dat er heel veel geautomatiseerd wordt via GeoVisia, vergemakkelijkt het werk van Marc en zijn collega’s. “Het feit dat er uitgebreide rekenregels en processen te implementeren zijn in de software stemt me meer dan tevreden. Zo worden alle objecten automatisch voorzien van straatnaam, gehucht, kern, eigendom en onderhoudsniveau.”

Geïmplementeerd op een maand

De implementatie van GeoVisia, in eerste instantie op Access, verliep heel vlot en gebeurde op amper een maand. Sinds januari 2017 staat de nieuwe versie van GeoVisia op Postgres, een databank die bij veel gemeenten in Limburg gebruikt wordt. “Ik wou absoluut naar Postgres en dat speelde ook mee in mijn keuze voor GeoVisia, aangezien ik wist dat dat in het vooruitzicht lag. In 2014 was DataQuint daar nog niet helemaal klaar mee, en daarom duurde het bij ons iets langer.”

Postgres is een databank met daarbij één centraal gegevensmagazijn. De datastromen van alle applicaties of toepassingen komen daar samen waardoor iedereen erop kan inprikken en op een veilige manier rechtstreeks naar de brondata kijkt. “De database kan ook gehost worden door DataQuint. Dat is voor veel steden en gemeenten een voordeel, maar ik opteerde ervoor om het zelf te hosten omdat de data op die manier makkelijker kan worden gekneed en vormgegeven. Op die manier weten we hoe de datastromen op de beste manieren ingericht kunnen worden.”

Een absolute must

GeoVisia biedt steden en gemeenten ontzettend veel mogelijkheden en bij Hamont-Achel zijn ze dan ook heel tevreden met hun keuze voor de software. “We winnen zoveel tijd doordat we een krachtige oplossing hebben voor mobiel- desktop- en web-GIS. Alle steden en gemeenten hebben eigenlijk baat bij het softwarepakket GeoVisia. Vooral als ik het vergelijk met andere GIS-systemen zie ik dat het absoluut geen evidentie is om op een makkelijke en intuïtieve manier zelf analyses te maken. En zit ik toch met iets vast; dan brengt de goede en snelle ondersteuning vanuit DataQuint soelaas.

Delen